...bo jak mówi moja Mama, trzeba niezłą być artystką, żeby ugotować z głowy, z takich dziwnych składników smaczne danie !
piątek, 13 stycznia 2017

Obiad w stylu paleo dla mojego męża 

Tak to jest porcja dla jednego męża na jeden obiadek 😉 Zjadł go bez marudzenia... 
A na talerzu na sałatce jest kurczak z sezamem i słonecznikiem zapiekane pod oscypkiem. 
Wyfiletowane udka z kurczaka 6 szt otoczyć w mieszance ostrej papryki, czosnku, soli i smażyć bez tłuszczu na patelni z każdej strony. Pod koniec smażenia nasypać na patelnię garść sezamu, garść łuskanego słonecznika oraz dodać 4 łyżki sosu słodkiego chilli wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Uwaga lubi się przypalić!
Potem wyłączyć gaz i posypać całość drobno startym owczym oscypkiem i przykryć aż ser się stopi.
W trakcie smażenia mięsa ułożyć na talerzu sałatę, pokrojone pomidory, paprykę żółtą oraz awokado i posypać to też startym oscypkiem. 
Przed podaniem ciepłe mięsko że stopionym serkiem ułożyć na sałatce. 

Zajadać ze smakiem aż do sytości! 😀

paleo kurczak

poniedziałek, 02 stycznia 2017

Moja propozycja na świąteczny obiad.

Wypróbowany na rodzinie w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

Zapraszam na baraninę w sosie kurkowym :-)

 Składniki:

udziec z młodego barana (ok 2-3 kg, z kością)

1 duża cebula

1 średni czosnek

600 g mrożonych kurek

przyprawy ( sól, pieprz czarny mielony, jałowiec mielony, ziele angielskie mielone, gałka muszkatołowa )

3 łyżki suszonych warzyw (bez soli!)

mąka kukurydziana

Przygotowanie

Umyty i obrany z błon udziec barani włożyć do naczynia żaroodpornego.

Posypać solą, zielem angielskim, jałowcem i pieprzem mielonym oraz suszonymi warzywami. Rozdrobnić  cebulę i czosnek oraz połowę kurek w blenderze . Uzyskaną  pastą obłożyć z każdej strony mięso w naczyniu . Całość posypać  gałką muszkatołową  i podlać wodą.

baranina z kurkami 2

Mięso wkładamy do piekarnika na 200st  na termoobieg z grzałkami na ok 2 godziny. Najlepiej sprawdzać czy mięso jest miękkie, ale te dwie godziny na pewni jest potrzebne.

W międzyczasie drugą połowę kurek podsmażyć do miękkości  na oliwie.

Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je z naczynia, a do sosu dodajemy podsmażone  nierozdrobnione kurki  i zagęszczamy sos mąka kukurydzianą. Ja rozrabiam 2 łyżki mąki z pól szklanki wody i dodaję do sosu.  Dodajemy jeszcze szklankę wody . Kroimy mięso na porcje i wkładamy z powrotem do naczynia.

Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut . A potem...

 Podajemy na stół z ziemniaczkami i warzywami gotowanymi na parze.

baranina z kurkami

Smacznego  :-)

MNIAM , MNIAM

środa, 09 listopada 2016

Jesienią kalafior jest najsmaczniejszy, taki świeżutki i biały...

i wtedy przychodzi mi ochota na coś innego niż tylko gotowany kalafior.

Może dlatego że jemy go dużo i w jednej postaci bywa nudny...;-)

Dziś proponuję zupę krem z kalafiora z wegeskwarkami

 

Składniki:

duży kalafior

2l bulionu warzywnego

marchewka

pól selera

kostka tofu wędzonego

gałka muszkatołowa

ostra papryka

pieprz, sól, 

 

Przygotowanie:

Kalafior umyć i podzielić na różyczki, cześć z nich odłożyć - około 1 szklanka. Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Kalafior i warzywa ugotować w bulionie do miękkości. Dodać sól pieprz wg smaku oraz pól gałki muszkatołowej (zetrzeć) oraz pól łyżeczki ostrej papryki.  Całość zmiksować na krem . Odłożone różyczki , drobno podzielić, podsmażyć na oliwie do miękkości dodać do kremu i chwilę pogotować. Przed podaniem tofu pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto.

 Wegeskwarki wegeskwarki

wrzucić do miseczki i zalać kremem...

...i zajadać!

krem z kalafiora

Oczywiście zupa jest równie pyszna ze skwarkami z boczku! Ale czasem warto zjeść coś innego.

Przepis na kalafiorek z boczkiem będzie wkrótce ;-)

MNIAM,MNIAM!

czwartek, 27 października 2016

Kto z nas nie lubi goloneczki? My bardzo lubimy  :-)

Jednak golonka wieprzowa jest niezbyt zdrowa , choć niesamowicie smaczna...

Żeby było zdrowiej proponuje goloneczki z indyka. 

Jest to również super danie dla zapracowanych mam i nie tylko mam... 

Jeśli tylko masz piekarnik , który możesz zaprogramować na samowyłączenie to zrób koniecznie taki obiadek.  Możesz go przygotować przed wyjściem i po powrocie będzie czekać pachnące danie.

To typowe danie jednogarnkowe, jednak robione w piekarniku.

 

Składniki:

3 golonka indycze

kapusta włoska - pól dużej główki

ziemniaki

sól, papryka, mielony kumin, pieprz biały,mielone ziele angielskie

Przygotowanie:

Golonka indycze umyć. Kapustę poszatkować dość grubo. Ziemniaki obrać w ilości potrzebnej dla Twojej rodziny i pokroić na plastry grubości ok 2cm.

 Na dno dużego naczynia żaroodpornego położyć warstwę kapusty, która należy posypać solą , pieprzem, kuminem, i zielem angielskim. Następnie ułożyć na kapuście golonka . Golonka posypać sola , pieprzem i papryką. Wokół golonek ułożyć ziemniaki , które również posolić i posypać papryką. Można ułożyć jeszcze druga warstwę kapusty na ziemniaczkach .

Całość podlać woda tak żeby dochodziła do połowy warstwy ziemniaków. Dusimy w piekarniku po przykryciem około 1h i 15 min przy 200 stopniach . Następnie podpiekamy bez przykrycia około 15 minut.


golonka1

Przed wstawieniem do piekarnika

golonka2

Gotowe danie


Jeśli nastawiasz obiadek żeby się sam zrobił i ma pozostać w piecu czekając aż wrócisz można skrócić czas duszenia o 15 minut . Stojąc w ciepłym piecu całe danie dojdzie zanim piec wystygnie. Wtedy tylko warto przed podaniem podpiec je bez przykrycia, żeby zrobić chrupiącą skórkę.

Danie jest pyszne i dietetyczne

MNIAM,MNIAM...

sobota, 13 sierpnia 2016

Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym .

Bezglutenowe!

Mniam... Placuszki to świetny sposób, żeby zjeść na raz duuuużo cukini... 

Zapraszam :-)

Porcja na dwie dorosłe osoby.

 

Składniki:

2 bardzo duże cukinie

1 główka czosnku

szklanka maki ryżowej 

3 jajka

słodka papryka,

gałka muszkatołowa,

 pieprz, sól

Przygotowanie:

Cukinie umyć dokładnie ( nie obieramy ze skórki!), wykroić pestki i zetrzeć na tarce.

Z całość odcisnąć sok. Do cukinii  dodać jajka i przyprawy wg uznania.  

Całą główkę czosnku ( taką ok 6-8 ząbków) drobno posiekać i dodać do masy.

Wszystko wymieszać.

Dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta jak na zwykłe placki ziemniaczane ( wychodzi ok szklanka mąki).

 placuszki cukinia tak powinno wyglądać gotowe ciasto

Smażyć zaraz po przygotowaniu na beztłuszczowej patelni, opcjonalnie na naprawdę niewielkiej ilości oliwy. 

Sos czosnkowy

kubek jogurtu naturalnego 

tyle samo majonegu 

główka czosnku

łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego)

Czosnek obrać i wszystkie składniki zmiksować blenderem.

placuszki cukinia

Gotowe danie. Palce lizać!

 

Najlepiej smażyć placuszki o średnicy maksymalnie 5-7 cm.

Można użyć oczywiście gotowego sosu czosnkowego . Ja polecam sos czosnkowy Heinz...

 

MNIAM,MNIAM...

:-) 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


kontakt mailowy pod adresem:
lamusik@op.pl


Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)
Skopiuj CSS