...bo jak mówi moja Mama, trzeba niezłą być artystką, żeby ugotować z głowy, z takich dziwnych składników smaczne danie !
środa, 09 listopada 2016

Jesienią kalafior jest najsmaczniejszy, taki świeżutki i biały...

i wtedy przychodzi mi ochota na coś innego niż tylko gotowany kalafior.

Może dlatego że jemy go dużo i w jednej postaci bywa nudny...;-)

Dziś proponuję zupę krem z kalafiora z wegeskwarkami

 

Składniki:

duży kalafior

2l bulionu warzywnego

marchewka

pól selera

kostka tofu wędzonego

gałka muszkatołowa

ostra papryka

pieprz, sól, 

 

Przygotowanie:

Kalafior umyć i podzielić na różyczki, cześć z nich odłożyć - około 1 szklanka. Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Kalafior i warzywa ugotować w bulionie do miękkości. Dodać sól pieprz wg smaku oraz pól gałki muszkatołowej (zetrzeć) oraz pól łyżeczki ostrej papryki.  Całość zmiksować na krem . Odłożone różyczki , drobno podzielić, podsmażyć na oliwie do miękkości dodać do kremu i chwilę pogotować. Przed podaniem tofu pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto.

 Wegeskwarki wegeskwarki

wrzucić do miseczki i zalać kremem...

...i zajadać!

krem z kalafiora

Oczywiście zupa jest równie pyszna ze skwarkami z boczku! Ale czasem warto zjeść coś innego.

Przepis na kalafiorek z boczkiem będzie wkrótce ;-)

MNIAM,MNIAM!

czwartek, 27 października 2016

Kto z nas nie lubi goloneczki? My bardzo lubimy  :-)

Jednak golonka wieprzowa jest niezbyt zdrowa , choć niesamowicie smaczna...

Żeby było zdrowiej proponuje goloneczki z indyka. 

Jest to również super danie dla zapracowanych mam i nie tylko mam... 

Jeśli tylko masz piekarnik , który możesz zaprogramować na samowyłączenie to zrób koniecznie taki obiadek.  Możesz go przygotować przed wyjściem i po powrocie będzie czekać pachnące danie.

To typowe danie jednogarnkowe, jednak robione w piekarniku.

 

Składniki:

3 golonka indycze

kapusta włoska - pól dużej główki

ziemniaki

sól, papryka, mielony kumin, pieprz biały,mielone ziele angielskie

Przygotowanie:

Golonka indycze umyć. Kapustę poszatkować dość grubo. Ziemniaki obrać w ilości potrzebnej dla Twojej rodziny i pokroić na plastry grubości ok 2cm.

 Na dno dużego naczynia żaroodpornego położyć warstwę kapusty, która należy posypać solą , pieprzem, kuminem, i zielem angielskim. Następnie ułożyć na kapuście golonka . Golonka posypać sola , pieprzem i papryką. Wokół golonek ułożyć ziemniaki , które również posolić i posypać papryką. Można ułożyć jeszcze druga warstwę kapusty na ziemniaczkach .

Całość podlać woda tak żeby dochodziła do połowy warstwy ziemniaków. Dusimy w piekarniku po przykryciem około 1h i 15 min przy 200 stopniach . Następnie podpiekamy bez przykrycia około 15 minut.


golonka1

Przed wstawieniem do piekarnika

golonka2

Gotowe danie


Jeśli nastawiasz obiadek żeby się sam zrobił i ma pozostać w piecu czekając aż wrócisz można skrócić czas duszenia o 15 minut . Stojąc w ciepłym piecu całe danie dojdzie zanim piec wystygnie. Wtedy tylko warto przed podaniem podpiec je bez przykrycia, żeby zrobić chrupiącą skórkę.

Danie jest pyszne i dietetyczne

MNIAM,MNIAM...

sobota, 13 sierpnia 2016

Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym .

Bezglutenowe!

Mniam... Placuszki to świetny sposób, żeby zjeść na raz duuuużo cukini... 

Zapraszam :-)

Porcja na dwie dorosłe osoby.

 

Składniki:

2 bardzo duże cukinie

1 główka czosnku

szklanka maki ryżowej 

3 jajka

słodka papryka,

gałka muszkatołowa,

 pieprz, sól

Przygotowanie:

Cukinie umyć dokładnie ( nie obieramy ze skórki!), wykroić pestki i zetrzeć na tarce.

Z całość odcisnąć sok. Do cukinii  dodać jajka i przyprawy wg uznania.  

Całą główkę czosnku ( taką ok 6-8 ząbków) drobno posiekać i dodać do masy.

Wszystko wymieszać.

Dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta jak na zwykłe placki ziemniaczane ( wychodzi ok szklanka mąki).

 placuszki cukinia tak powinno wyglądać gotowe ciasto

Smażyć zaraz po przygotowaniu na beztłuszczowej patelni, opcjonalnie na naprawdę niewielkiej ilości oliwy. 

Sos czosnkowy

kubek jogurtu naturalnego 

tyle samo majonegu 

główka czosnku

łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego)

Czosnek obrać i wszystkie składniki zmiksować blenderem.

placuszki cukinia

Gotowe danie. Palce lizać!

 

Najlepiej smażyć placuszki o średnicy maksymalnie 5-7 cm.

Można użyć oczywiście gotowego sosu czosnkowego . Ja polecam sos czosnkowy Heinz...

 

MNIAM,MNIAM...

:-) 

 

czwartek, 11 sierpnia 2016

Sezon na robienie kompotów trwa u mnie praktycznie od czerwca...

Pierwsze do słoików idą truskawki.  A potem to już samo leci... porzeczki,wiśnie, jabłka , śliwki, jeżyny...

Uzywam do robienia kompotów praktycznie samych ekologicznych owoców , czyli z własnego ogrodu lub od przyjaciół...

Z kompotów  jednorodnych mam w piwniczce właściwie tylko truskawkowe , wiśniowe i śliwkowe.

Dlaczego?

Bo najczęściej robię kompoty mieszane.  Takie nam najbardziej smakują i są najładniejsze ;-)  

Moim zdaniem jabłka i gruszki tworzą świetna "bazę" do kompotu, jednak bez dodatków są mdłe...  

Najwięcej mam zwykle jabłek i to one najczęściej są podstawą kompotów mieszanych.  Moja rodzina nie przepada za kompotem z samych jabłek , więc wymyśliłam sobie dodanie do nich malin, jeżyn, porzeczek lub truskawek... Dodaje je do jabłek "na oko" i dzięki temu mamy zimą przy każdym słoiku smakową niespodziankę ;-) 

A skąd mam maliny, truskawki czy porzeczki jesienią?

Od początku sezonu owocowego mrożę część owoców!

Dzięki temu w sezonie jabłek mogę robić takie kolorowe kompociki :-) kompoty jabłko

A przy okazji zaprawiania ja mam kolorową ucztę dla oczu .

 

Do wszystkich praktycznie kompotów robię jednakowy syrop, którym zalewam  słoiki litrowe pełne owoców.

Zwykle daje 2 kg cukry na 5 l wody.

Takie proporcje dają kompoty , które przed podaniem rozcieńczam woda przegotowaną lub mineralną w pół na pół i wtedy są idealne do picia... i jest ich więcej! ;-)

piątek, 08 lipca 2016

Lato pełni a w ogródku dojrzały kalarepki. I jak to zwykle bywa dojrzały hurtem ;-)

 Trochę schrupaliśmy od razu,  część  poszła do zamrożenia  a z części ugotowałam zupkę.

 Zupa z kalarepki jest  świetną zupką na lato ,z którym mi sie od zawsze kojarzy.

Nie umiem ugotować  takiej jak robiła moja babcia , ani typowej " oberiby" ze śląska , ale moja wersja nam smakuje i to sie liczy.

 

 Składniki:

2 litry bulionu warzywnego

4 średnie ziemniaki najlepiej młode

2 duże kalarepki z liśćmi

łyżeczka mielonego kminku

pół  łyżeczki  ziela angielskiego

200ml  mleka kokosowego

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i zacząć gotować.   Listki kalarepki umyć i poszatkować,  dodać do gotowania z ziemniakami. Dodać do zupy kminek i ziele angielskie. 

W czasie gotowania ziemniaczków i listków zetrzeć na grubej tarce obrane kalarepki .

Następnie dodać ją do zupy jak ziemniaki będą prawie miękkie. Wszystko ugotować do miękkości .

 Na koniec zabielić mlekiem kokosowym.

kalrepka

Kalarepka jeszcze na grządce.

zupa z kalarepy

pokrojone listki 

zupa z kalarepy

posztkowana kalarepka

 

zupa z kalrepki

pyszna zupka

Zupka lekka , pyszna ,a jednak pożywna :-)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


kontakt mailowy pod adresem:
lamusik@op.pl


Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)
Skopiuj CSS