...bo jak mówi moja Mama, trzeba niezłą być artystką, żeby ugotować z głowy, z takich dziwnych składników smaczne danie !
Blog > Komentarze do wpisu

Baranina w sosie kurkowym

Moja propozycja na świąteczny obiad.

Wypróbowany na rodzinie w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

Zapraszam na baraninę w sosie kurkowym :-)

 Składniki:

udziec z młodego barana (ok 2-3 kg, z kością)

1 duża cebula

1 średni czosnek

600 g mrożonych kurek

przyprawy ( sól, pieprz czarny mielony, jałowiec mielony, ziele angielskie mielone, gałka muszkatołowa )

3 łyżki suszonych warzyw (bez soli!)

mąka kukurydziana

Przygotowanie

Umyty i obrany z błon udziec barani włożyć do naczynia żaroodpornego.

Posypać solą, zielem angielskim, jałowcem i pieprzem mielonym oraz suszonymi warzywami. Rozdrobnić  cebulę i czosnek oraz połowę kurek w blenderze . Uzyskaną  pastą obłożyć z każdej strony mięso w naczyniu . Całość posypać  gałką muszkatołową  i podlać wodą.

baranina z kurkami 2

Mięso wkładamy do piekarnika na 200st  na termoobieg z grzałkami na ok 2 godziny. Najlepiej sprawdzać czy mięso jest miękkie, ale te dwie godziny na pewni jest potrzebne.

W międzyczasie drugą połowę kurek podsmażyć do miękkości  na oliwie.

Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je z naczynia, a do sosu dodajemy podsmażone  nierozdrobnione kurki  i zagęszczamy sos mąka kukurydzianą. Ja rozrabiam 2 łyżki mąki z pól szklanki wody i dodaję do sosu.  Dodajemy jeszcze szklankę wody . Kroimy mięso na porcje i wkładamy z powrotem do naczynia.

Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut . A potem...

 Podajemy na stół z ziemniaczkami i warzywami gotowanymi na parze.

baranina z kurkami

Smacznego  :-)

MNIAM , MNIAM

poniedziałek, 02 stycznia 2017, malbroz

Polecane wpisy



kontakt mailowy pod adresem:
lamusik@op.pl


Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)