...bo jak mówi moja Mama, trzeba niezłą być artystką, żeby ugotować z głowy, z takich dziwnych składników smaczne danie !
Blog > Komentarze do wpisu

Kalafiorowa wariacja

Jesienią kalafior jest najsmaczniejszy, taki świeżutki i biały...

i wtedy przychodzi mi ochota na coś innego niż tylko gotowany kalafior.

Może dlatego że jemy go dużo i w jednej postaci bywa nudny...;-)

Dziś proponuję zupę krem z kalafiora z wegeskwarkami

 

Składniki:

duży kalafior

2l bulionu warzywnego

marchewka

pól selera

kostka tofu wędzonego

gałka muszkatołowa

ostra papryka

pieprz, sól, 

 

Przygotowanie:

Kalafior umyć i podzielić na różyczki, cześć z nich odłożyć - około 1 szklanka. Marchewkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Kalafior i warzywa ugotować w bulionie do miękkości. Dodać sól pieprz wg smaku oraz pól gałki muszkatołowej (zetrzeć) oraz pól łyżeczki ostrej papryki.  Całość zmiksować na krem . Odłożone różyczki , drobno podzielić, podsmażyć na oliwie do miękkości dodać do kremu i chwilę pogotować. Przed podaniem tofu pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto.

 Wegeskwarki wegeskwarki

wrzucić do miseczki i zalać kremem...

...i zajadać!

krem z kalafiora

Oczywiście zupa jest równie pyszna ze skwarkami z boczku! Ale czasem warto zjeść coś innego.

Przepis na kalafiorek z boczkiem będzie wkrótce ;-)

MNIAM,MNIAM!

środa, 09 listopada 2016, malbroz

Polecane wpisy



kontakt mailowy pod adresem:
lamusik@op.pl


Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)