...bo jak mówi moja Mama, trzeba niezłą być artystką, żeby ugotować z głowy, z takich dziwnych składników smaczne danie !
Blog > Komentarze do wpisu

Cukiniowe placuszki

Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym .

Bezglutenowe!

Mniam... Placuszki to świetny sposób, żeby zjeść na raz duuuużo cukini... 

Zapraszam :-)

Porcja na dwie dorosłe osoby.

 

Składniki:

2 bardzo duże cukinie

1 główka czosnku

szklanka maki ryżowej 

3 jajka

słodka papryka,

gałka muszkatołowa,

 pieprz, sól

Przygotowanie:

Cukinie umyć dokładnie ( nie obieramy ze skórki!), wykroić pestki i zetrzeć na tarce.

Z całość odcisnąć sok. Do cukinii  dodać jajka i przyprawy wg uznania.  

Całą główkę czosnku ( taką ok 6-8 ząbków) drobno posiekać i dodać do masy.

Wszystko wymieszać.

Dodawać stopniowo mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta jak na zwykłe placki ziemniaczane ( wychodzi ok szklanka mąki).

 placuszki cukinia tak powinno wyglądać gotowe ciasto

Smażyć zaraz po przygotowaniu na beztłuszczowej patelni, opcjonalnie na naprawdę niewielkiej ilości oliwy. 

Sos czosnkowy

kubek jogurtu naturalnego 

tyle samo majonegu 

główka czosnku

łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego)

Czosnek obrać i wszystkie składniki zmiksować blenderem.

placuszki cukinia

Gotowe danie. Palce lizać!

 

Najlepiej smażyć placuszki o średnicy maksymalnie 5-7 cm.

Można użyć oczywiście gotowego sosu czosnkowego . Ja polecam sos czosnkowy Heinz...

 

MNIAM,MNIAM...

:-) 

 

sobota, 13 sierpnia 2016, malbroz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/13 23:27:20
te cukiniowe placuszki są pyszne ja podaję z sosem i mięsem jak placki ziemniaczane po węgiersku też super
-
2016/08/20 11:13:10
Bardzo smaczny przepis :) Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)


kontakt mailowy pod adresem:
lamusik@op.pl


Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)