...bo jak mówi moja Mama, trzeba niezłą być artystką, żeby ugotować z głowy, z takich dziwnych składników smaczne danie !
Blog > Komentarze do wpisu

Podagrycznik pospolity

Gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.

Występuje w Europie i zachodniej Azji .W Polsce jest rośliną bardzo pospolitą.

Ma zastosowanie jako roślina ozdobna, jadalna i lecznicza.

W kuchni możesz stosować liście , młode łodyżki i młode pędy liściowe.

Z młodych liści można na wiosnę sporządzać sałatkę o aromatycznym, gorzkim smaku, ale zawierającą cenne witaminy. Przyrządza się podobnie, jak szpinak.

Można również siekać, wrzucać do zupy i robić barszcz, a z rozwiniętych dorodnych roślin najlepiej do wykorzystania nadaje się ogonek liściowy.

Roślina posiada działanie słabe uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne,regenerujące organizm, odtruwające, przeciwreumatyczne.

Herbata z suszonych liści podagrycznika to lek zalecany w kuracji podagry, żylaków odbytu, stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii. 

Świeże liście przykładane na rany powodują szybsze ich gojenie się. Sokiem wyciśniętym z nich można nacierać miejsca ukąszeń przez owady.

Podagrycznik zawiera olejki eteryczne, witaminę C (aż do 200 mg w 100 g świeżego ziela), prowitaminę A, czyli karoten ,minerały –  żelazo,  miedź,  mangan, tytan, bor, wapń, magnez, potas, a do tego flawonoidy saponiny, żywice, kwas kawowy i kwas chlorogenowy, kumaryny, węglowodany .

 

 

 

piątek, 29 kwietnia 2016, malbroz

Polecane wpisy



kontakt mailowy pod adresem:
lamusik@op.pl


Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)